Ortho

De Ortho is de gespecialiseerde tandarts voor scheve tanden en kiezen. Tandartsen voor orthodontie begeleiden de groei en ontwikkeling van kaak, tanden en kiezen. Bij Dé Tandarts & Ortho in Baarn kunnen volwassenen en kinderen terecht voor een vaste beugel (slotjes), aligners (onzichtbare beugel), uitneembare beugel en retainers.

Behandeling

De beugelbehandeling van begin tot eind

Misschien stuurt jouw tandarts je naar ons toe om te kijken of je een ortho behandeling nodig hebt. Of wellicht heb je zelf vragen over jouw gebit waarbij ortho je zou kunnen helpen. Als je daarvoor een afspraak hebt gemaakt kom je voor een consult bij een van de tandartsen voor orthodontie in onze praktijk. Tijdens die eerste afspraak kijken we samen met jou (en je ouders) naar 3 dingen:

1) Wat is er aan de hand? (de globale ortho-diagnose).

2) Hoe kunnen we je daarmee helpen? Welk type beugel is voor jou het beste? Zijn er alternatieve behandelopties?

3) Wanneer kunnen we het beste starten met de behandeling? Hoe lang gaat het duren?

Als we gaan starten met jouw behandeling, gaan we eerst alle informatie verzamelen die nodig is  voor jouw ortho- plan.  We maken gewone foto’s, röntgenfoto’s en scannen je mond digitaal (happen hoeft bij ons gelukkig bijna nooit). Ook kijken we heel nauwkeurig naar je gezicht en je profiel: we willen een mooi gebit in een mooi gezicht. Uiteraard bespreken we ook de kosten van de behandeling (de begroting) en andere praktische zaken.

Enkele weken later krijg je dan daadwerkelijk jouw beugel om samen op weg te gaan naar een mooie smile. Om dit te bereiken zien we jou ongeveer 1 x per maand voor een ortho controle afspraak. Als je een behandeling hebt gehad met een vaste beugel (slotjes) of Aligners  dan behandelen we je af door spalkjes te plaatsen. Eventueel  krijg je ook nog een nachtbeugel.

Maak een afspraak

Vaste beugel (slotjes)

Wat is een vaste beugel?

Een vaste beugel kun je niet zelf uit je mond halen. De vaste beugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen netjes naast elkaar gaan staan. De vaste beugel heet ook wel slotjesbeugel, omdat er gebruik gemaakt wordt van slotjes; de brackets. Een bracket is een soort klein handvat op je tand of kies. Door zo'n slotje wordt een draad gespannen. Die draad zorgt ervoor dat je tanden en kiezen recht gaan staan. Bij veel vaste beugels worden ook elastieken gebruikt. Samen met je beugel brengen de elastieken je gebit in de goede stand. De elastieken draag je dag en nacht. Bij Dé Tandarts en Ortho in Baarn werken we bij vaste beugels met het merk Isignia. Heb je interesse in een vaste beugel voor jezelf of voor je kind?

Maak een afspraak

Aligners

Wat zijn aligners?

Een aligner is een transparante (onzichtbare) beugel die op maat gemaakt wordt voor jouw gebit.  De uitneembare beugel oefent lichte druk uit op de tanden.Voor je iets gaat eten of drinken, verwijder je de beugel. De overige tijd (minimaal 22 uur per dag) draag je de aligner. Een beugelbehandeling bestaat uit het dragen van een reeks aligners die je tanden geleidelijk rechtzetten. Aligners kunnen voor zowel volwassen als tieners een oplossing zijn om op een 'onzichtbare' manier hun glimlach te optimaliseren. Bij Dé Tandarts en Ortho in Baarn werken we met aligners van het merk Spark. Ben je benieuwd of aligners bij jou passen?

Maak een afspraak

Heeft u vragen? Neem contact op...

Contact

Uitneembare beugel

Wat is een uitneembare beugel?

Een uitneembare beugel kun je zelf in en uit je mond nemen. Hij zit dus los in je mond. Daarom noem je een uitneembare beugel ook wel een ‘losse beugel’. Er zijn vier soorten uitneembare beugels: de blokbeugel(activator), de plaatbeugel, de buitenboordbeugel (headgear) en de nachtbeugel.Afhankelijk van het soort gebitsafwijking wordt een beugelbehandeling gestartmet een uitneembare beugel. Later wordt de beugelbehandeling dan voortgezet met een vaste beugel, zoals een slotjesbeugel, of een onzichtbare beugel (aligners).

Blokbeugel

Een blokbeugel wordt ook wel een activator genoemd. De blokbeugel wordt vaak gebruikt wanneer je onderkaak ver naar achteren staat in verhouding tot je bovenkaak. Er is in zo’n geval sprake van een ‘overbeet’. Het beoogde resultaat van een blokbeugel is dat de boven- en onderkaak weer goed op elkaar aansluiten.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel bestaat uit een plaatje van kunsthars dat tegen je gehemelte wordt geplaatst en metalen draden die rond je tanden en kiezen worden gebogen om druk uit te oefenen. Een plaatbeugel gebruik je (meestal bij kinderen en tieners) om tanden te corrigeren bij een overbeet of onderbeet. Ook wordt een plaatbeugel gebruikt om scheven tanden recht te zetten.

Buitenboordbeugel

Een buitenboordbeugel wordt ook wel headgear genoemd. De buitenboordbeugel bestaat uit een metalen beugel die aan de buitenkant van de mond wordt bevestigd met behulp van elastieken die aan de beugel en de bovenkiezen zijn bevestigd. Een headgear zorgt ervoor dat de bovenkaak en kiezen in de juiste stand komen.

Nachtbeugel

Een nachtbeugel is een ‘beugel’ die na een beugelbehandeling geplaatst wordt om de tanden en kiezen die nu op de juiste plek staan, daar te houden. De nachtbeugel is gemaakt van stevig hars en past precies om de tanden en kiezen van de bovenkaak.

Maak een afspraak

Retainers

Wat zijn retainers?

Retainers zijn op maat gemaakte orthodontische 'houders' (meestal gemaakt van draden of doorzichtig plastic) die de tanden en kiezen op hun plaats houden na een beugelbehandeling. Na een beugelbehandeling start de retentiefase. In deze fase (kort na de verplaatsing van tanden en kiezen en/of de correctie van de kaakstand) bestaat de kans dat ze terug willen groeien naar de oude stand. Een retainer (ook wel retentiebeugel genoemd) kan de nieuwe tand- en kaakstand vasthouden zodat deze in de gewenste stand vastgroeien. Retentiebeugels worden op maat gemaakt en kunnen uitneembaar zijn of worden vastgezet. Een voorbeeld van uitneembare retainer is een nachtbeugel. De nachtbeugel is gemaakt van stevig hars en past precies om de tanden en kiezen van de bovenkaak. Een voorbeeld van een vaste retentiebeugel is een retentiespalk (spalk). De spalk (ook wel bekend als CC-bar) wordt achter de voortanden geplaatst van de bovenkaak en de onderkaak.