Tandarts

Bij de tandarts kun je terecht voor periodieke gebitscontrole (diagnose) en behandelingen zoals CEREC, bleken, wortelkanaalbehandeling of een kunstgebit. De tandartsen werken nauw samen met preventie-assistentes en mondhygiënisten voor respectievelijk preventieve mondzorg en tandvleesbehandelingen. Bij Dé Tandarts & Ortho in Baarn zijn ook 2 implantologen werkzaam die tandimplantaten plaatsen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen!

Preventie staat voor het voorkomen van gebitsproblemen. Bij de Tandarts en Ortho in Baarn hebben we veel aandacht voor preventie. Preventie in de tandheelkunde is vooral gericht op het voorkomen van cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen. Het is daarom van belang om regelmatig, bij voorkeur elke zes maanden, de tandarts te bezoeken voor controle van uw gebit. Rondom deze bezoeken zal de preventie-assistente of de mondhygiëniste je bovendien preventieve voorlichting en instructie op maat geven en periodiek professioneel je gebit reinigen.

Maak een afspraak

Wat houdt een professionele gebitsreiniging in?

Bij een gebitsreiniging  halen we tandsteen en/of aanslag weg. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak langere tijd aanwezig is en verkalkt. Dit gebeurt vooral op plaatsen die vergeten worden tijdens het poetsen. Maar ook op plekken waar de uitgangen van de speekselklieren zich bevinden. De preventie-assistente (of de mondhygiëniste) verwijdert het tandsteen omdat dit problemen aan het gebit kan veroorzaken. Het verwijderen gebeurt met een soort krabbertje of een apparaat dat het tandsteen lostrilt. Zo zijn we er zeker van dat er geen aanslag meer op je gebit zit. Ook ziet je gebit er hierdoor beter uit en voelt je mond weer heerlijk schoon.

Wat houdt preventieve voorlichting en instructie in?

Preventieve voorlichting en instructie  kan bestaan uit poetsinstructies, voedingsadviezen en uitleg over hoe je het beste kunt reinigen tussen je tanden en kiezen. Met de hulp van de preventie-assistente kun je de gezondheid van jouw gebit zelf op peil houden en problemen voorkomen. Dit kan je behandelingen  bij de tandarts besparen.

Maak een afspraak

CEREC

Wat is het voordeel van CEREC?

CEREC is een innovatieve restauratiemethode waarbij de tandarts met behulp van computertechniek kronen, bruggen, facings en inlays vervaardigt. Met behulp van de CEREC-apparatuur is de tandarts in staat om een kroon, brug, facing of inlay binnen één bezoek te maken. Hierdoor hoef je niet meer enige tijd met een tijdelijke voorziening te lopen. Bij de CEREC-methode hoeven bovendien geen “gewone” afdrukken te worden gemaakt (het zo beruchte“happen”). Bij CEREC wordt er digitaal een scan gemaakt van je gebit.

Wat is een kroon?

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een tand of kies beschadigd is, kan de tandarts de natuurlijke kroon (deels) vervangen door een kunstkroon: een kapje van keramiek dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Een kroon is een duurzame restauratie die vaak gekozen wordt als een tand of kies meermaals gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies niet geëxtraheerd (getrokken) hoeft te worden. Soms laten mensen een CEREC kroon maken als zij hun gebit er mooier uit wil laten zien. Bijvoorbeeld wanneer zij zich storen aan verkleuring of misvorming van een tand.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Een brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen. Een CEREC brug kan een alternatief zijn voor een of meerdere implantaten. De tandarts plaatst een brug zodat je beter kunt kauwen als je 1 of meerdere tanden of kiezen volledig mist en/of omdat een brug fraaier staat dan de lege ruimte in je mond.

Wat is een facing?

Facings zijn schildjes van composiet of keramisch porselein. Facings worden gebruikt om scheefstaande tanden voor het gezicht weer recht te zetten, om spleetjes op te vullen, beschadigde tanden te verbergen en/of om uw gebit witter te maken. Facings worden op de verkleurde en/of beschadigde tanden geplaatst en passen qua kleur en vorm perfect bij de rest van je gebit. Hierdoor krijgt je gebit een mooiere uitstraling.

Wat is een inlay?

Een inlay is een composietvulling of een gedeeltelijke kroon van kunststof, porselein of metaal (goud) die niet in de mond maar buiten de mond wordt gemaakt door het CEREC-apparaat. Vervolgens wordt de inlay door de tandarts in het element (de tand of kies) gelijmd (cementeren). Een inlay wordt bij Dé Tandarts & Ortho in Baarn in één afspraak gemaakt met behulp van de CEREC-methode.

Maak een afspraak

Implantaat

Wanneer is een implantaat nodig?

Een (tand)implantaat is een titanium schroefje dat in het kaakbot wordt geplaatst. Een implantaat kan een goede oplossing zijn als één of meerdere tanden en kiezen ontbreken of niet meer te behouden zijn. Een implantaat neemt als kunstwortel dan de functie over van de vroegere tandwortel en kan gebruikt worden als stevige basis voor een kroon, een brug of een klikgebit.

Wat is een initieel onderzoek implantologie?

Dit is het eerste globale onderzoek of een (tand)implantaat bij jou mogelijk en/of zinvol is. De bevindingen worden met je besproken en daarnaast wordt ook informatie gegeven over implantaten. Er wordt o.a.gekeken naar de conditie van het tandvlees, de algehele mondhygiëne wordt beoordeeld en er wordt een uitgebreide anamnese (gezondheidsvragenlijst) afgenomen. Bij Dé Tandarts & Ortho in Baarn wordt het initieel onderzoek implantologie uitgevoerd door implantogen Geraline Kers of Sander van der Linden.

Maak een afspraak

Heeft u vragen? Neem contact op...

Contact

Tanden bleken

Bij Dé Tandarts & Ortho in Baarn ben je aan het juiste adres als je jouw tanden professioneel wilt laten bleken. We bieden twee behandelmethodes aan.

Witte tanden met de KTP laser

De eerste mogelijkheid die Dé Tandarts & Ortho in Baarn biedt om jouw tanden witter te maken is de KTP laser behandeling. Binnen 1 uur kun je wittere tanden hebben door behandeling met de laser. De bleekbehandeling geeft een voorspelbaar, veilig en duurzaam resultaat. Met de KTP laser kunnen we alle tandverkleuringen behandelen. Zowel gele als bruine en soms zelfs grijze tanden kunnen we met behulp van de KTP laser witter maken. We voeren al ruim 15 jaar deze zogenoemde smart bleach behandeling uit naar tevredenheid van honderden patiënten.

Witte tanden met Philips Zoom Whitespeed in Office

De tweede mogelijkheid die Dé Tandarts & Ortho in Baarn biedt om jouw tanden witter te maken is de Philips Zoom Whitespeed in office behandeling in combinatie met thuisbleken. Het geavanceerde LED-licht van het Philips Zoom apparaat versnelt het bleekproces.Daardoor heb je na een afspraak van maximaal twee uur tot zes tinten lichtere tanden. De Philips Zoom Whitespeed in Office behandelingen zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle veiligheidseisen. Na de behandeling in de tandartspraktijk krijg je voor jou op maat gemaakte bleeklepels mee naar huis waarmee je het resultaat duurzamer kunt behouden.

Maak een afspraak

Kunstgebit

Wanneer heb je een kunstgebit nodig?

 Een kunstgebit (uitneembare gebitsprothese) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen. Een kroon of brug op implantaten is een andere oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen. Wanneer je welk soort kunstgebit(prothese) nodig hebt, is o.a. afhankelijk van je mondgezondheid, of je al een bepaald soort kunstgebit hebt en hoe dit kunstgebit zit. Ben je benieuwd of jij een kunstgebit nodig hebt?

Maak een afspraak

Wat voor soorten kunstgebitten zijn er?

Een partieel kunstgebit (plaatje of frame) is een kunstgebit waarmee een deel van de tanden en/of kiezen vervangen worden. Een noodgebit en een immediaatgebit zijn twee soorten tijdelijke kunstgebitten. Hiermee worden alle(resterende) tanden en kiezen van het volledige gebit (of de bovenkaak of de onderkaak)  vervangen. Dit zijn typen kunstgebitten die gedragen worden in de eerste fase na het trekken van de eigen resterende tanden en kiezen. Vrijwel altijd volgt 6 tot 15 maanden nadat je gestart bent met het dragen van het noodgebit of immediaatgebit, een volledig kunstgebit of een klikgebit (een kuntgebit op implantaten). Zo’n duurzamer kunstgebit is vrijwel altijd nodig omdat het tijdelijke kunstgebit niet voldoende blijvend passend te maken is in de eerste fase na extractie.

Wortelkanaal

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel van de tand/kies dat je ziet. De wortels zitten onder je tandvlees in de kaak verankerd. In de wortel loopt het wortelkanaal. In het wortelkanaal zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als het weefsel (pulpa) ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Het zenuwweefsel in het wortelkanaal kan door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op je gebit ontstoken raken. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar je kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot verloren gaan en kunnen tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

Hoe wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?

De tandarts maakt eerst röntgenfoto’s om te kijken waar de ontsteking zit. Vervolgens maakt de tandarts de tand of kies open. Het aangetaste weefsel wordt verwijderd. Dan wordt de tand of kies van binnen gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Als de pulpaholte en de wortelkanalen schoon zijn, worden de kanalen gevuld en wordt de tand of kies met een vulling of kroon afgesloten.

Tandvlees

Het belang van gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen. Tandvlees beschermt en bekleedt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Bij te veel ruimte tussen tand of kies en tandvlees (pockets), is een behandeling bij de mondhygiëniste en/of de parodontoloog noodzakelijk om te voorkomen dat tanden en/of kiezen verloren gaan. Bij tandsteen of licht ontstoken (bloedend) tandvlees kan een mondhygiëniste uitkomst bieden. Zij kan je gebit professioneel reinigen en preventieve voorlichting en instructie over mondhygiëne geven.

Maak een afspraak

Waarom is periodiek screenen op de gezondheid van je tandvlees belangrijk?

De tandarts of mondhygiënist controleert de diepte van de tandvleespockets minimaal jaarlijks en noteert de PPS-score. Deze score geeft globaal de noodzaak tot vervolgstappen aan. Het gebit wordt hierbij vaak verdeeld in zes of vier gebieden, elk gebied kan een cijfer krijgen variërend van 1-3. PPS is een afkorting voor Periodiek Parodontaal Screenen. Bij een PPS score 1 zijn er pockets tot en met 3mm en is het tandvlees voldoende gezond. Bij een PPS score 2 zijn er pockets tot en met 5mm en bevindt de gezondheid van het tandvlees zich op een kantelpunt. Er heeft vaak al enige afbraak van bot plaatsgevonden. Er kan gekozen worden voor extra gebitsreinigingen en mondhygiëne instructies om de pockets te verminderen, maar het is ook mogelijk om direct uitgebreider onderzoek met een 'parodontiumstatus' te doen en een intensiever (paro-)traject te starten. Bij een PPS 3 score zijn er pockets van 6mm en dieper. Er is sprake van afbraak van bot rondom één of meerdere tanden en kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensieve parodontale behandeling te starten (paro-traject). Het periodiek screenen is dus van belang omdat je dan tijdig actie kunt ondernemen om het tandvlees gezond te houden.

Maak een afspraak